marți, 28 februarie 2012

Despre dragostea de aproapele

Va imbulziti in preajma aproapelui si il inconjurati cu vorbe frumoase. Dar va spun ca dragostea voastra de aproapele e vinovata dragoste de sine insiva.
Intrati la aproapele vostru, ca sa fugiti de voi insiva si din asta ati vrea sa faceti o virtute: dar intrezaresc "dezinteresarea" voastra.
Tu  e mai varstnic decat eu; tu este sfintit, pe cata vreme eul inca nu-i; astfel se ingramadeste omul catre aproapele sau.
Va predic eu oare dragostea de aproapele? Mai degraba v-as povatui fuga de aproapele si dragostea de cel indepartat!
Mai presus decat dragostea de aproapele se gaseste iubirea de ceea ce este indepartat si de ceea ce trebuie sa vina. Mai presus inca decat iubirea de oameni eu asez dragostea de lucruri si naluci.
Naluca asta care alearga inainteata, frate al meu, e mai frumoasa decat tine;de ce nu-i harazesti carnea si oasele tale? Dar ti-e frica si fugi spre aproapele tau.
Nu stiti indestul sa va suportati voi insiva si nu va iubiti indeajuns: de acea ati voi sa ademeniti pe aproapele prin dragostea voastra si sa va poleiti cu greselile lui.
As vrea ca tot neamul aproapelui si vecinilor sa va fie nesuferit. V-ar trebui atunci sa fauriti prin voi insiva un prieten ca inima clocotitoare.
Chemati un martor, cand voiti sa graiti bine despre voi insiva; iar cand l-ati ademenit sa cugete bine despre voi- voi sunteti aceia care cugeta bine despre voi insiva.
Numai acela nu minte care graieste impotriva constiintei sale, dar mai cu seama cel ce vorbeste impotriva nestiintei sale. Si asa glasuiti voi insiva in legaturile voastre de toate zilele si amagiti pe vecinul impotriva voastra.
Astfel graieste nebunul: "Legaturile cu oamenii vatama caracterul, mai cu seama cand nu-i numai unul".
Unul se duce la aproapele sau pentru ca se cauta pe sine, iar altul pentru ca ar vrea sa se uite pe sine. Josnica voastra dragoste de sine faureste din singuratatea voastra o temnita.
Cei mai indepartati sunt aceia ce ispasesc iubirea voastra de aproapele: caci daca nu sunteti decat cinci laolalta, faceti sa moara un al saselea.
Nu-mi plac nicidecum serbarile voastre: am gasit prea multi comedieni acolo, ba chiar privitorii insisi se purtau ca niste actori.
Nu va propovaduiesc aproapele, ci prietenul.
Fie ca prietenul sa va fie sarbatoarea pamanteasca si o prevestire a Supraomului.
Va propovaduiesc prietenul si inima lui plina ochi. Dar trebuie sa stii a fi ca buretele, cand vrei sa fii iubit de inimile supraincarcate.
Va predic despre prietenul ce poarta in sinea lui o lume desavarsita, invelis al binelui,-prietenul fauritor care pururi are de daruit o lume desavarsita.
Si dupa cum s-a dezlantuit lumea pentru dansul, tot asa se inlantuie iarasi, ca indeplinirea binelui prin rau a telului prin intamplare.
Fie ca viitorul si cel mai indepartat lucru sa-ti fie tie pricina prezentului: in prietenul tau cata sa iubesti Supraomul ca pe rostul tau de a fi.
Fratii mei, eu nu va propovaduiesc iubirea de aproapele, ci va indemn sa-l iubiti pe cel indepartat.

FRIEDERICH NIETZSCHE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu