joi, 22 decembrie 2011

Craciun? NU.

Ce este Craciunul?
Craciunul sau Nasterea Domnului este o sarbatoare crestina celebrata la 25 decembrie (in calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (in calendarul iulian) in fiecare an. Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti (praznice împaratesti) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sarbatoare dupa cea de  Pasti si de Rusalii. In anumite tari, unde crestinii sunt majoritari, Craciunul e de asemenea sarbatoare legala, iar sarbatoarea se prelungeste in ziua urmatoare, 26 Decembrie: a doua zi de Craciun. De la debutul secolului al XX lea, Craciunul devine si o sarbatoare laica, celebrata atat de catre crestini cat si de catre cei necrestini, centrul de greutate al celebrarii deplasandu-se de la participarea in biserica la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Mos Craciun".

Asta ne spune Wikipedia. Ce este de fapt Craciunul? Craciunul e o perioada a anului, in iarna, in care lumea se grabeste, se agita, o perioada care e foarte bine vazuta prin ochii comerciantilor dar si perioada in care medicii nu isi mai vad capul de "toxinfectati alimentar" si de adolescenti in coma alcoolica.
Da. Craciunul nu mai este cu siguranta o sarbatoare crestina ci una comerciala. Pentru orice fel de business man, perioada Craciunul trece ca o mana cereasca. Nu invinuiesc pe nimeni, bineinteles.
Frustrarea mea insa vine de la faptul ca oamenii, da, noi, oamenii facem cu acest prilej ca lumea sa devina si mai urata. Suntem nervosi ca, uite, e aproape Ajunul Craciunului si n-am terminat inca de gatit zece mii de feluri de mancare, care in final, cine le mananca? N-am terminat de facut cumparaturi si asa ajungem sa injuram pe cel din fata noastra la coada la casa in supermarket. Nu ne-am cumparat inca pantofii perfecti care sa se asorteze cu rochia pentru petrecerea de Craciun, de la care oricum o sa plecam beti morti si cui o sa-i mai pese daca margelele sunt asortate cu rochia si pantofii?
Cati dintre voi stiti de fapt care este semnificatia bradului de Craciun, a globuletelor si a ghirlandelor care le atarnati cu atata sarguinta in fiecare an in copacelul "vesnic verde"? Cati dintre voi stiti ca imaginea lui Mos Craciun, batranelul cu barba alba, grasut si imbracat in rosu, care poarta sacul de aceeasi culoare si calatoreste in lungul si in latul lumii sa daruiasca jucarii copiilor cuminti,  este de fapt creata tot de un comerciant si ca astfel a devenit celebru? Foarte putini. Ceea ce e foarte trist.
Nu este vorba doar de Romania. In intreaga lume, "masinaria media" a facut sarbatoarea Craciunului sa se transforme din motive de smerenie, atitudine crestina de mila si recunostinta, in motive de blasfemie. Si uite asa, in loc sa ne bucuram de momente de liniste si tihna in familie, ne bucuram de lumea asta democratica si plina de bunuri materiale. Si ne incapatanam sa o facem mai intens si mai intens in fiecare an.
Si pentru ca mersul la colindat pentru mere si covrigi nu se mai intampla, masa in familie se confunda de cele mai multe ori cu iesitul la cluburi, iar Mos Craciun este inlocuit cu animatoare pe cuburi in discoteci, o sa ma ascund in casa toata perioada asta si o sa incerc sa trec peste agitatia clasica.

CRACIUN FERICIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu